Rolando Toro Araneda is de grondlegger van Biodanza wat nu wordt gepraktiseerd door heel Europa, Zuid Amerika, Zuid Afrika en Japan. Hij is recentelijk genomineerd voor de Nobelprijs van de Vrede voor zijn werk met Biodanza over de afgelopen veertig jaar.
Geboren in Chili in 1924, psycholoog, medisch research, poëet, artiest, verzamelaar van Afrikaanse kunst en Antropoloog. Alles heeft op verschillende manieren bijgedragen tot de ontwikkeling van Biodanza - zijn levenswerk.
Hij heeft vele academische posten bezet waaronder de stoel van expressieve Psychologie aan de katholieke universiteit van Santiago in Chili.
Hij publiceerde boeken over poëzie en psychotherapie en had tentoonstellingen van zijn schilderijen in Brazilië, Italië en Frankrijk. Hij heeft in verschillende landen geleefd waaronder Argentinië, Brazilië en Italië. Sinds 1998 is hij teruggekeerd naar zijn geboorteland Chili.

Hij heeft zijn kinderen en kleinkinderen meegenomen in zijn enthousiasme over de werking van Biodanza. Ze wonen verspreid over de wereld en hebben zich verbonden met scholen en groepen en geven regelmatig opleidingsweekenden.

Rolando Toro overleed op 16 februari 2010 op 85 jarige leeftijd in zijn geboorteland, Chili.

Zoals hij zelf zou zeggen danst hij vanaf nu met ons tussen de sterren.

Rolando was een visionair die een manier heeft gevonden om van de wereld een betere plek te maken:

Een wereld waarin affectiviteit en liefde de as vormen waaromheen wij ons vrij kunnen ontplooien

Een wereld zonder discriminatie waarin plaats is voor iedereen