Wat  is Biodanza eigenlijk?

Biodanza werkt aan de gezonde delen in je lichaam en je leven.

Het kan stimulerend zijn voor je zelfhelend vermogen, waardoor je je beter kunt voelen en waardoor zelfs genezing mogelijk is. Je kunt  'helen' door het  wekelijks beoefenen van Biodanza.

Biodanza is een traject wat je aangaat. Het is van wezenlijk belang, binnen Biodanza, dat je contact aangaat met de mensen in de groep.  Je maakt deel uit van de groep en gaat het commitment aan.

Je geeft jezelf elke week de ruimte om weer bij jezelf te komen en je veranderproces te integreren in je leven.

De les bestaat uit een reeks van oefeningen, die door de facilitator geïntroduceerd worden. De deelnemer doet dat niet na; je wordt uitgenodigd je eigen interpretatie te dansen. Het introduceren heeft ten doel de bedoeling van de oefening te schetsen.

Het doel van Biodanza is: Vitaliteit ervaren, voelen wat je fijn vindt en meer genieten, creatieve mogelijkheden uitbreiden, in vertrouwen met de ander zijn en verbinding herstellen met de wereld om je heen.

Dit ontstaat niet door één sessie mee te dansen en ook niet als je zo nu en dan mee danst.

Biodanza is  ontwikkeld door Rolando Toro.  Psycholoog, medisch antropoloog en beeldend kunstenaar. Het was zijn wens de hele wereld te laten dansen.

Leren dat leven een kunst is
Het lichaam opnieuw ontdekkenlogo biodanza
Het terugvinden van je hart
Je eigen talenten ten diepste ontwikkelen
De ware menselijke kwaliteit hervinden
Dat is BIODANZA!

Rolando Toro

 

Officiële definitie: Biodanza is een systeem van affectieve integratie, organische vernieuwing en herleren van de oorspronkelijke functies van het leven, gebaseerd op vivencia's die teweeg zijn gebracht door dans, muziek, zang en ontmoetingssituaties in de groep.


Ik heb toestemming gekregen om hier en daar bestaande teksten te gebruiken.

Met name Saskia de Bruijn heeft veel schrijfwerk gedeeld op de website www.biodanza.nl, waar ik gebruik van heb gemaakt.

Ik dank haar speciaal voor haar vrijgevigheid, omdat ze iedereen laat putten uit haar schrijfselen.

De portretfoto's zijn gemaakt door Lucie van de Veer .